Istoricul familiei Degenfeld-Schonburg
Familia Degenfeld-Schonburg provine din localitatea Tegenvelt, existentă și astăzi sub numele de Degenfeld în Suabia (Germania). Primul document în care apare un membru al familiei provine din anul 1270 și menționează cavalerul Ulrich von Degenfeld. Pe dealul de lângă localitatea Degenfeld se pot vedea și azi ruinele primei cetăți a familiei. De-a lungul secolelor familia și-a mărit domeniile și s-a ridicat la rangul de baron și mai târziu la rangul de conte. În 1717 baronul Christoph Martin von Degenfeld prin căsătoria cu o prințesă Schomberg (familie care s-a stins)a preluat și numele de Schonburg.

Stemă

Christoph Martin Degenfeld
S-a creat prin căsătoria lui Maximilian Degenfeld și a contesei Teleki Anna. Ei au avut trei copii: Ottó, Imre și Pál. Toți trei au devenit fondatori de ramuri. Mulțumită unei politici de căsătorie de succes, familia a dobândit o bogăție remarcabilă. Totodată, rolul membrilor familiei în istoria Bisericii Reformate maghiare trebuie evidențiat.

Christoph Martin Degenfeld
din care provine și ramura de Cuci. Urmașii lui József (fiul lui Ottó) astăzi trăiesc în Austria. Ramura lui Imre a trăit la Téglás și Nyírbakta (acum Baktalórántháza). Această ramură a dispărut în anii 1950. Ramura lui Pál trăia pe moșia Ardusad.

Degenfeld-Lajos

Péter Degenfeld și sora lui, Zsuzsanna
care a donat moșia fiului său, Kristóf. Când Transilvania a devenit România, el nu s-a mutat în Ungaria. A rămas la Cuci, iar în urma naționalizării patrimoniului de România comunistă, și membrii familiei Degenfeld au avut parte de soarta DO (domiciliu obligatoriu) în Târgu-Mureș. Familia a părăsit România în 1990 și s-a stabilit în Germania. Ramura de Cuci a familiei este reprezentată astăzi de contele Degenfeld Schonburg Péter (și familia sa) și contesa Zsuzsanna.
